Haun hullu vuosi: Tiivistelmä SEO-uutisista ja muutoksista

Tänä vuonna hakukoneoptimointi ei taatusti ole ollut tylsää - niin paljon muutoksia on tapahtunut.  Ensin massiivinen Google-algoritmipäivitys, sitten AI Overviews -lanseeraus ja päälle vielä tietovuoto.

Kokonaiset sivustot ovat menettäneet liikenteensä ja joutuneet irtisanomaan henkilöstöä, kenties lopettamaan koko liiketoimintansa. Uutiskynnys on ylittynyt myös perinteisessä mediassa. Google-haun muutoksista ovat kirjoittaneet ulkomaiset laatumediat The Washington Post, BBC - ja Suomessakin Helsingin Sanomat.

Mikä siis on muuttunut? Lue alta tiivistelmä hakukoneoptimoinnin tärkeimmistä uutisista!

March 2024 core update: Mittava Google-algoritmipäivitys

SEO-piireissä jokaista algoritmipäivitystä usein nimitetään suurimmaksi koskaan, mutta tämän vuoden päivitykset ovat olleet niin merkittäviä, että muutokset ollaan pantu merkille laajasti.

Google julkaisi 5. maaliskuuta kaksi algoritmipäivitystä: March 2024 core update ja March 2024 spam update. Spam update saatiin kokonaisuudessaan ulos 14 päivässä, core update puolestaan 45 päivässä - lanseerauksen pituus osaltaan kertoo sen merkittävyydestä.

Google itsekin kuvaili March core updatea suuremmaksi ja monimutkaisemmaksi kuin muut vastaavat core-päivitykset. Googlen arvion mukaan päivityksen jälkeen huonolaatuisen ja kopioidun sisällön määrä hakutuloksissa vähenee 45%. Toinen viesti oli, että päivitys keskittyy entisestään parantamaan hakutuloksia siten, että vain käyttäjälle arvokas sisältö (ns. helpful content) saa tilaa hakutuloksissa. Tarkoituksena on siivota hakutuloksista pois sellainen sellainen sisältö, joka on tehty vain hakutulosten manipulointia varten eikä palvele käyttäjää. Spam update täydensi tätä - Google kehitti sen algoritmia tunnistamaan spämmisivustojen tekniikat entistä paremmin.

Päivitys jatkoi siis samalla linjalla kuin aiemmatkin päivitykset - korostaen uniikin, laadukkaan ja käyttäjää palvelevan sisällön tärkeyttä. Mitä hakutuloksissa kuitenkin nähtiin, oli vähän eri juttu. Asiantuntijasivustot ja -blogit putosivat, samoin uutismediat. Tilalle tulivat keskustelupalstat kuten Reddit ja Quora ja somealustat kuten LinkedIn ja Instagram. Näiden alustojen osuus hakutuloksissa on kasvanut yli sadalla prosentilla Semrushin (SEO-työkalu) seurannan mukaan.

Suurimpia häviäjiä ovat olleet pienet, yhden miehen tai naisen yritykset, jotka tekevät laadukasta sisältöä - esimerkiksi tuotearvioita - jostakin hyvin tarkasti rajatusta aiheesta. BBC kirjoitti esimerkiksi riippumattomasta ilmanpuhdistajalaitteita arvioivasta sivustosta, jonka hakukoneliikenne oli vaikeuksissa jo viime vuoden lopulla tehtyjen algoritmimuutosten myötä, ja maaliskuussa kuivui totaalisesti kokoon. Search Engine Journal jatkoi aiheesta tunnistaen pienien sivustojen ahdingon.

AI Overviews: Tekoälyavusteiset hakutulokset 

Kun sivustot vasta yrittivät ymmärtää mitä hakutuloksille oli käynyt, tuli seuraava muutos. Google ilmoitti toukokuussa vuosittaisessa I/O -konferenssissa tekoälyvastausten täysimittaisesta lanseerauksesta hakutuloksiin. AI Overviews on tekoälyn koostama vastaus hakutulossivulla, joka “tekee googlaamisen käyttäjän puolesta”, kertoi Googlen hausta vastaava johtaja Liz Reid tilaisuudessa. 

Lanseeraus oli odotettu. Google oli jo vuoden verran testannut tekoälyvastauksia Search Labsissa (tuolloin konseptin SGE, Search Generative Experience, alla) ja paine todistaa tekoälykyvyykkyys teknologiayhtiöiden kilpajuoksussa oli valtava.

Google on haun jättiläinen, mutta sen asemaa haastetaan niin somealustojen toimesta kuin tekoälysovellusten puolelta. Samalla viikolla OpenAI oli julkaissut uuden version ChatGPT-kielimallista ja tehnyt sovelluksesta ilmaisen. Googlen piti tuoda kilpailuun jotain uutta, ja iso lanseeraus tärkeimpään tuotteeseen eli hakuun todella oli sitä.

Miltä AI Overviews sitten näyttää? Se on hakutulosten yläpäähän ilmestyvä laatikko, jossa on tekoälyn koostama vastaus. Mukana voi olla tekstiä, kuvia, karttoja - oikeastaan mitä vaan sisältöä. Hakutuloksen yläkulmaan on kirjoitettu “AI Overviews” ja mukana on linkkejä hakuun liittyviin tuloksiin.

AI Overviews on suurikokoinen ja visuaalisesti herkullinen elementti, usein värikkäälle pohjalle aseteltu tulos, joka käyttää tärkeimmän paikan hakutulossivun alussa. Etenkin mobiililaitteilla tulos vie käytännössä koko ruudun. Tulokseen voi jäädä myös chatteilemaan, kysyä tarkentavia lisäkysymyksiä.

Googlen mukaan AI Overviews -tulosta näytetään etenkin silloin, kun käyttäjän hakukomento on monimutkainen ja sidottu jonkin tehtävän suorittamiseen. Esimerkki tällaisesta hausta olisi vaikka “viikon ruokalista neljän hengen perheelle, joka suosii kasvisruokaa ja jossa yhdellä lapsella on pähkinäallergia”. Tyypillisesti löytääkseen viikon reseptit tällaisella toimeksiannolla pitäisi tehdä useampi haku ja vierailla lukuisilla sivustoilla kootakseen sopiva tulos kasaan. Tekoälyvastaus koostaa reseptit kuvineen hakutulossivulle ja vastaa lisäkysymyksiin, kuten vaikkapa “vaihda tiistain ruoka johonkin muuhun”.

Tekoälyvastausten myötä Googlesta onkin tullut sekä hakukone että vastauskone. Tämä on suututtanut monet verkkosivustot. Aiemmin pelin henki oli, että Google oli internetin portinvartija - se valitsi ja laittoi paremmusjärjestykseen hakutulokset ja lähetti käyttäjät sivustoille tutustumaan vastauksiin. Tekoälyvastausten myötä roolitus on muuttunut: Google valitsee hakutulokset, näyttää vastaukset niiden sisällöön pohjautuen hakutulossivulla - eikä enää lähetä käyttäjiä sivustoille saamaan vastauksia.

AI Overviews on ollut käytössä reilun kuukauden ajan Yhdysvalloissa. Googlen ilmoituksen mukaan vastaustyyppi otetaan käyttöön tämän vuoden aikana myös muilla markkinoilla. Vaikka vastaustyyppiä näytetään vähemmän kuin testausvaiheessa, on se pyyhkinyt pelistä pois sivustoja ja ravistellut useita. Suurimpia häviäjiä ovat olleet erilaiset arvostelu- ja neuvosivustot, ne samat, jotka kärsivät jo maaliskuun core-päivityksen myötä. Näiden sisältö kelpaa tekoälyvastausten materiaaliksi, mutta palkintoa ne eivät siitä saa - liikenne jää hakutulossivulle.

Google ei olekaan välttynyt kritiikiltä. Liikenteen varastamisen ja plagiarismin on sanottu olevan kuolinisku internetille. Kuka viitsii enää tuottaa uniikkia, laadukasta sisältöä verkkoon, jos hakukonejätti skreippaa sen, näyttää omanaan hakutulossivulla ja jättää alkuperäislähteen palkitsematta?

Plagiarismisyytösten lisäksi Googlea on hiillostettu myös tekoälyvastausten laadusta. Vastauksissa on virheitä, epäjohdonmukaisuuksia ja silkkaa huttua. Kodinhoitosivuston ylläpitäjä Katie Berry ojensi Googlea siitä, että se neuvoi käyttämään ruokasoodaa väärällä tavalla tahranpoistossa, matkailuasiantuntija David Leiter soimasi Googlea siitä, että se ei ymmärtänyt mikä slot canyon (eräänlainen hyvin kapea kanjonityyppi) on ja listasi virheellisiä slot canyon -reittejä tekoälyvastauksessaan, joka oli syrjäyttänyt Leiterin verkkosivuston aiheesta kertovan matkailuartikkelin. Tuohtumus on ymmärrettävää, kun hakukone näyttää huonoja tuloksia ja samalla varastaa kehnolla tekoälyvastauksella kaiken tilan hakutulossivulla - ja siinä samalla itsenäisten sivustojen liikenteen ja liiketoiminnan.

Kaiken päälle vielä tietovuoto

Kun epäluottamusta Googlea kohtaan ei olisi ollut riittävästi, tuli vielä päälle tietovuoto. Dokumentit antoivat tietoa Googlen algoritmien käyttämistä perusteista sivujen laittamiseksi järjestykseen: sivuston auktoriteetti merkitsee, sivuston auktoriteettia mitataan ulkoisten linkkien avulla, käyttäjien viihtyminen sivustolla vaikuttaa myönteisesti sijoituksiin hakutuloksissa, sivun titlellä on väliä, sivun tuoreudella on väliä, keskittyminen tiettyyn aiheeseen auttaa sivustoa sijoittumaan hyvin tämän aihealueen hauilla ja niin edelleen.

Haun asiantuntijoille tietovuodossa ei ollut juuri mitään yllättävää - näin Google-haku tosiaan toimii. Tiedot eivät vain olleet linjassa Googlen julkisen viestinnän kanssa. Hakukoneoptimoinnin asiantuntijat ja verkkosivustojen omistajat, jotka tekevät töitä saadakseen liikennettä hakukoneista, olivat ärtyneitä, koska Google on heidän mielestään valehdellut - kertonut, että heillä ei ole mitään sivuston auktoriteettia arvioivaa mittaria, tai että Chromen käyttäjätietoja ei käytetä hakutulosten sijoituksissa. Tietovuoto kuitenkin osoittaa, että näin on.

Koska tietovuodon sisältö oli “no news”, asiantuntijoiden neuvot tietovuodon jälkeen ovatkin olleet varsin samanlaisia kuin ennenkin. Pyri saamaan ulkoisia linkkejä hyvämaineisilta ja relevanteilta sivustoilta. Tee laadukasta, käyttäjiä palvelevaa sisältöä, joka vastaa käyttäjien tarpeisiin ja hakuihin, ja jonka parissa he viihtyvät niin hyvin, että sivulla kuluu paljon aikaa. Ja ennen kaikkea - panosta omaan brändiisi. Tee jotain niin hyvää ja uniikkia, että käyttäjät tahtovat tulla juuri sinun verkkosivustollesi. Näy kaikissa kanavissa ja luo oma yleisösi. Älä luota pelkästään hakukoneisiin liikenteen lähteinä. 

Onko hakukoneoptimointi kuollut?

Miten verkkosivustot voivat toipua algoritmipäivityksestä? Miten tekoälyvastaukset vaikuttavat verkkosivustoihin ja hakukoneoptimointiin? Onko aika heittää pyyhe kehään - Google varastaa sisällöt, kierrättää ne kielimallin kautta, näyttää omassa mediassaan ja hakutulosten paraatipaikoille pääsee vain maksamalla? Ja voiko Googleen enää ollenkaan luottaa - hakukoneena tai yrityksenä?

On totta, että tekoälyvastaukset muuttavat hakukäyttäytymistä perustavanlaatuisesti. Voittajia on vähemmän - ne sivustot, jotka pääsevät tekoälyvastauksiin, keräävät valtaosan liikenteestä ja muiden klikkausprosentit hakutulossivulla jäävät laihoiksi. Isot sivustot kävelevät pienten sivustojen yli. Somealustat ja keskustelupalstat päihittävät itsenäiset blogit ja pienet asiantuntijasivustot. Suurin voittaja on kuitenkin Google, joka saa käyttäjät kiinnitettyä yhä tiukemmin hakutulossivulle - missä heille voidaan näyttää mainoksia, joista Google saa valtaosan tuloistaan.

Hakutulosten merkittävä muuttaminen on kuitenkin riski Googlelle. Jos hakutulokset huononevat, murenee myös Googlen bisnes. Haku on Googlen emoyhtiön Alphabetin arvokkain tuote. Jos käyttäjät pettyvät Google-hakuun ja pakenevat muihin hakukoneisiin ja muille alustoille, menettää Google yleisönsä ja sitä myötä harvenevat myös mainostajat. 

Googlea haastetaan monesta suunnasta. Somealustoilla kuten Instagramissa ja TikTokissa on yhä enemmän hakukäyttäytymistä skrollaamisen lisäksi. ChatGPT on tullut hetkessä suosituksi hakukoneeksi ja laajentaa peittoaan muun muassa Bing-haun osana ja seuraavaksi Iphone-puhelimissa.

Haku ei kuitenkaan katoa mihinkään. Kuluttajilla, kansalaisilla ja käyttäjillä on aina tarve hakea tietoa. Yrityksillä ja yhteisöillä on tarve ymmärtää, mitä heidän yleisönsä hakee eri alustoilla ja tuoda tähän vastaavia tuotteita ja sisältöjä yleisön saataville. Brändin ja oman median merkitys kasvaa, kun teknologiajätit - niin Google kuin somealustat - tahtovat kaikki pitää käyttäjät omassa sovelluksessaan. Verkkosivuston tulee olla niin hyvä, että käyttäjä tahtoo tulla nimenomaan sinne - ideaalitapauksessa hakukoneiden ohi.

Hakukoneoptimoinnin kuolemaa on ennustettu moneen kertaan. Haku ei ole kuollut aiemmin, eikä se kuole nytkään. Hakukoneoptimointi tulee jatkossa laajenemaan uusille alustoille ja siinä onnistuminen vaatii uudenlaista osaamista. Kikkoja ei enää ole, yritysten on tehtävä yksinkertaisesti niin hyviä tuotteita ja sisältöjä ja tehtävä niiden ostamisesta ja kuluttamisesta omalla alustalla niin miellyttävää, että kuluttajat tulevat takaisin kerta kerran jälkeen. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta siltä näyttää hakukoneoptimoinnin tulevaisuus!

Iiris Lagus

Iiris on kansainvälisen hakukoneoptimoinnin ja sisältöstrategian erityisosaaja, jolla on laaja kokemus toimisto- ja in-house-rooleista.

https://www.linkedin.com/in/iirislagus/
Edellinen
Edellinen

AI Overviews: Kaikki mitä sinun tulee tietää Googlen uudesta tekoälyvastauksesta hakutulossivulla

Seuraava
Seuraava

Intention ensimmäinen vuosi