Miksi tandem-malli on parempi kuin yksi asiantuntija per asiakkuus?
Tandem-malli on työparimalli, josta hyötyvät konsultit ja asiakkaat. Lue, miksi Intentiolla työparimallia pidetään niin tärkeänä ja mitä hyötyjä me siinä näemme.
Intentiolla on asiakastyössä käytössä niin kutsuttu tandem-malli.
Tandem-malli on työparimalli, jossa jokaisessa asiakkuudessa työskentelee kaksi konsulttia. Konsulteista aina vähintään toinen on senioritason osaaja. Konsultit jakavat vastuun asiakkuudessa siten, että yksi pitää huolta tuloksista ja strategisesta kehittämisestä, toinen käytännön työn sujumisesta.
Tandem-malli ei tarkoita kaksinkertaista työtä. Se on tapa varmistaa, että asiakkuutta hoidetaan laadukkaasti ja kunnianhimoisesti. Kun vastuut on jaettu selkeästi, päällekkäistä työtä ei synny. Tandem-malli ohjaa työn käytäntöjen dokumentointiin ja huolelliseen muistiinpanokulttuuriin.
Kun konsulteilla on mahdollisuus keskustella keskenään asiakkuuteen liittyvistä ratkaisuista, voivat he toisiaan tukien tehdä parempia päätöksiä. Jatkuvuus ja työn tasalaatuisuus varmistetaan, kun tekijöitä on kaksi. Jos yksi on poissa lyhyen tai pitkän aikaa esimerkiksi vuosiloman, sairasloman tai vanhempainvapaan takia, on toisen helppo jatkaa työtä ilman tietokatkoksia tai erityistä perehdyttämistä.
Asiakkuuteen liittyvistä tehtävistä riippuen tandem-mallia voidaan toteuttaa laajasti tai kevyesti. Mikäli kyseessä on laaja kokonaisuus, joissa on jatkuvasti mittava määrä työtunteja ja hallittavana monimutkainen markkinointiympäristö, on kaksi konsulttia tiiviisti mukana niin tapaamisissa kuin analysointi- ja kehitystyössä. Jos kyseessä on taas selvärajainen ja yksinkertainen projekti, voi takapolkimilla oleva konsultti olla mukana vain sen verran, että hänet pidetään ajan tasalla työn edistymisestä, jotta hän voisi vaikka sairastapauksen vuoksi hypätä vaivatta mukaan jatkamaan työtä. Tärkeintä on varmistaa työn jatkuvuus, tasalaatuisuus ja sujuvuus.
Tandem-malli on koettu Intentiolla tärkeäksi yrityksen perustamisesta lähtien. Alla listaamme vielä syyt, miksi koemme, että tämä malli on parempi kuin yksi asiantuntija per asiakkuus -malli.
Ajatustenvaihto konsulttien kesken tuottaa parempia päätöksiä
Hakumarkkinoinnissa on harvoin sellaisia tilanteita, jotka voisi ratkaista vain yhdellä tietyllä tavalla. On arvokasta, että konsultit voivat keskustella asiakkuuteen liittyvistä päätöksistä keskenään ja arvioida toistensa argumentteja. Kun on samassa asiakkuudessa toimiva sparrauskaveri, voi hänen kanssaan keskustella samoin pohjatiedoin ja -taidoin vailla huolta asiakashygienian vaarantumisesta. Suositukset ja päätökset saattavat myös syntyä nopeammin, kun saa toiselta asiantuntijalta kommentteja ja ehdotuksia omaa ajattelua tukemaan.
2. Seniori- ja juniorikonsultti täydentävät asiakkuudessa toisiaan
Senioritason konsulteille on mielekästä voida johtaa asiakkuutta ja tehdä strategista kehitystyötä. Ilman tandem-mallia he jäävät toisinaan jumiin asiakkuuksiin, joissa heidän täytyy jatkaa työtehtäviä, joissa he eivät saa tasolleen sopivaa haastetta. Se voi olla tylsää ja johtaa motivaatio-ongelmiin. Junioritason konsultit hyötyvät tandem-mallista, sillä sen avulla he voivat heti päästä mukaan vaativiin asiakkuuksiin ja saada työhönsä kokeneen kollegan ohjausta.
3. Konsultit eivät koe työssään yksinäisyyttä
Itsenäinen tietotyö voi olla ajoittain yksinäistä. Yksinäisyyden kokemukseen voivat vaikuttaa myös etätyö ja haastavat tilanteet asiakkuudessa. Kun tekee tiiviisti kaverin kanssa yhdessä töitä, voi vaihtaa ajatuksia ja kehittyä asiantuntijana. Yhteistyö kollegan kanssa varmistaa myös sen, että pienet ja suuret haasteet asetetaan oikeisiin mittasuhteisiin. Kollega auttaa ja kannustaa. Yksinäisyyden kokemusta ei synny.
4. Lomat ja poissaolot eivät tuota harmaita hiuksia
Jos asiakkuudessa on vain yksi konsultti, aika on tiukilla silloin, kun hän sairastuu tai on lomalla. Äkilliset sairauspoissaolot muuttavat aikatauluja ja yhdessä sovituissa tavoitteissa ja suunnitelmissa voi olla silloin vaikea pysyä. Loman ajaksi voi olla tarpeen saada tuuraaja asiakkuuteen - mikä on helpommin sanottu kuin tehty, kun etsitään osaamiseltaan sopivaa tekijää, jolla on kalenterissa tarvittavana hetkenä riittävästi aikaa. Monet konsultit ovat uransa aikana kokeneet stressiä siitä, että asiakastyöt seisovat, kun he ovat kotona sairastamassa. Tuttu on tunne siitäkin, että lomalla saattaa murehtia, miten töissä sujuu, jos tuuraajaa ei ole, tai tuuraaja on vain pikaisesti perehdytetty. Molemmat tilanteet voidaan välttää, kun asiakkuudessa on mukana kaksi osaajaa, jotka voivat tuurata toinen toisiaan. Konsulteilla on oikeus olla lomalla rentoutumassa hyvillä mielin ja keskittyä parantumaan sairauslomalla sen sijaan, että murehtisivat työasioita. Niin ikään asiakkailla on oikeus odottaa työltä jatkuvuutta.
5. Kun konsultti vaihtaa työpaikkaa, asiakastyö jatkuu vaikeuksitta
Konsulttitaloissa tunnetaan hyvin tilanne, jossa konsultti päättää vaihtaa työpaikkaa. Kyseessä on haasteellinen paikka - kokonaiselle salkulle työtä pitää löytää uusi tekijä, joka on niin osaamiseltaan kuin muilta ominaisuuksiltaan sopiva tiettyihin asiakkuuksiin. Aika uuden konsultin perehdyttämiseen on rajallinen - voi olla, että on tarpeen aloittaa rekrytointi ja sen päälle pitäisi vielä tehdä huolellinen handover. Vaikka tilanteessa ei ole mitään outoa - on tietenkin varsin luonnollista, että ihmiset vaihtavat työpaikkaa silloin tällöin - on asiakkaalla usein huolia sen suhteen, miten vaihdos vaikuttaa työn laatuun ja sujuvuuteen.
Tandem-mallia käytettäessä tällaista tilannetta ei synny. Kun konsultteja on kaksi, jää toinen asiakkuuteen työskentelemään ja varmistamaan, että tehtävät hoituvat suunnitelmien mukaan. Ajan kanssa asiakkuuteen voidaan taas kiinnittää uusi konsultti, joka saa rauhassa tutun konsultin tuella perehtyä asiakkaan toimialaan, historiaan ja asiakkuudessa toteuttavaan strategiaan ja tiekarttaan.
Mitä mieltä olet yllä esitetyistä väitteistä? Kuulostaako tutulta? Jos tahdot kuulla lisää tandem-mallista ja Intention kanssa työskentelystä, ole rohkeasti yhteydessä!
Artikkelin kuva: Viktor Bystrov/Unsplash