SEO-palvelun ostajan opas
Mitä hakukoneoptimoinnin kumppanin valinnassa ja kilpailutuksessa on hyvä ottaa huomioon? Millainen yritys ylipäätään tarvitsee hakukoneoptimointiin kumppania? Lue vinkit tarjousprosessiin ja kumppanin valintaan.
Hakukoneoptimoinnin päämääränä on tuoda lisää orgaanista eli ei-maksettua hakuliikennettä ja konversioita. Hakukoneoptimoinnista hyötyvät yritykset, joiden tuotetta tai palvelua haetaan ja ostetaan verkosta.
Oikeanlaisen kumppanin löytäminen hakukoneoptimoinnin tueksi ei ole helppo tehtävä. Tarjousprosessit voivat olla niin myyjälle kuin ostajalle raskaita, jos ei ole yhteisymmärrystä siitä, mitä ollaan ostamassa.
Kokosimme vinkit hakukoneoptimoinnin ostajalle - kiinnitä huomiota näihin seikkoihin, kun etsit kumppania hakunäkyvyyden kehittämiseen!
Tarve hakukoneoptimoinnille
Jos sinulla on tuote tai palvelu, jota haetaan internetistä, kannattaa panostaa hakukoneoptimointiin. Hakukoneoptimoinnin osaaminen antaa tietoa siitä, miten asiakkaat hakevat tietoa tuotteestasi ja siihen liittyvistä aiheista ja miten sivusto kannattaa rakentaa, jotta se löytyy ja menestyy hakukoneissa.
Kumppanin tarvetta määrittää hakukanavan merkitys - minkä osuuden se tuo myynnistä ja olisiko sillä mahdollisuus kasvaa suuremmaksi - sekä organisaation sisäinen osaaminen ja resurssit. Pienille yrityksille voi riittää perusteiden hallinta ja ylläpitävä tekeminen, isot verkkosivustot kuten verkkokaupat ja kansainvälisesti toimivat yritykset turvautuvat miltei poikkeuksetta toimistojen apuun - oli heillä oma in-house-tiimi tai ei.
Se, että “hakukoneoptimoinnin kanssa ei ole ongelmia” ei ole syy miettiä, onko kehittämiselle tarvetta. Jos odottaa, että hakunäkyvyys heikkenee, tarvetta varmasti on - ja jos ei ryhdy optimoimaan sivustoa paremmaksi, tuloksia ei varmasti koskaan saa parannettua, ja joutuu turvautumaan maksettuun mainontaan niiden paikkaamiseksi.
Aloita hyvän sään aikana
Hakukoneoptimointi kannattaa aloittaa silloin, kun yrityksellä menee hyvin - kun sijoitukset ovat hyvät ja orgaanista liikennettä ja konversioita tulee. On valitettavan tyypillinen tilanne, että hakukoneoptimointiin haetaan ulkoista kumppania tai apua silloin, kun asiat ovat menneet pieleen: on todettu, että sivuston orgaaninen liikenne on dyykannut tai sivustouudistuksen yhteydessä sivusto on mennyt rikki ja hakunäkyvyys on kärsinyt.
Hakukoneoptimointiin kannattaa panostaa ennen muutoksia tai uuden aloittamista - esimerkiksi kun uusi yritys luo verkkosivut, kannattaa hakukoneoptimoinnin osaaja ottaa mukaan suunnittelemaan sivuston toiminnallisuutta, rakennetta ja sisältöjä sen sijaan, että kun sivusto on julkaistu, konsultti “katsoo SEO:n kuntoon”. Sama pätee sivustouudistuksiin ja uusille markkina- tai kielialueille laajentumiseen - ensin kannattaa pyytää apua sen suunnitteluun ja toteutukseen.
Tulokset orgaanisen haun puolella perustuvat pitkäjänteiseen työhön. Jos sivustolla meneekin ihan hyvin nyt, se ei ole tae tulevaisuuden menestyksestä - varsinkaan jos sivustoa ei aktiivisesti kehitetä käyttäjille paremmaksi. Kannattaa siis tarkistaa, miten sivusto suoriutuu ja mikä sen trendi on suhteessa kilpailijoihin.
Briiffi
Kun lähdet kilpailuttamaan toimistoja tai muuten etsimään uutta kumppania hakukoneoptimointiin, anna toimistolle kattava briiffi. Ilman hyvää briiffiä on vaikea saada hyviä tarjouksia. Nyrkkisääntönä voi ajatella, että mitä enemmän tietoa annat, sitä osuvamman yhteistyöehdotuksen saat.
Hyvään briiffiin kuuluu tieto liiketoiminnan painopisteistä sekä markkinoinnin ja myynnin tavoitteista. Toimistoa kiinnostavat hakukoneoptimoinnin nykytila, resurssit ja erityisesti haasteet. Pääsyt muun muassa analytiikkajärjestelmiin ja sijoitusseurantaan auttavat toimistoa hahmottamaan nykytilanteen.
Jo briiffivaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä lisätietoja toimisto pyytää. Monipuolinen kiinnostus liiketoimintaan, tiimiin ja sen osaamiseen ja asiakkaan toiveisiin on hyvä merkki.
Yhteistyöehdotus ja mahdollinen auditointi
Kuuluuko yhteistyöehdotukseen toimiston osaamisen esittely vai sen lisäksi myös verkkosivuston auditointi?
Auditointi on toimiston työnäyte. Se antaa referenssejä ja myyntikalvoja paremman kuvan siitä, miten osaava toimisto on ja miten he pystyvät auttamaan juuri sinun yritystäsi. Auditoinnit voivat olla toimistolle työläitä ja siksi kaikki eivät niihin ryhdy. Asiakkaalle ne ovat kuitenkin ehdottoman arvokkaita.
Auditoinnin laajuus on hyvä määritellä etukäteen. Usein kaiken kattavaa auditointia hedelmällisempää on keskittyä asiakkaan nimeämiin haasteisiin ja esittää yhteistyöehdotuksessa ratkaisuja niihin. Silloin auditointi ei paisu hyvin laajaksi, mutta toimiston osaaminen pääsee esiin. Hyvin määritelty tehtävänanto on mielekäs molemmille - asiakas tietää, että toimisto keskittyy hänelle tärkeisiin kysymyksiin eikä niihin, jotka asiakas jo tietää. Toimisto puolestaan voi keskittää resurssit uusien ideoiden esittämiseen sen sijaan, että he käyttävät suuren määrän aikaa sellaisten asioiden esittämiseen, jotka asiakas jo tietää - ja joista hän ei ehkä ole erityisen kiinnostunut. Kaikki kiittävät myös, kun auditoinnin purkuun ei vaadita usean tunnin palaveria!
Toimenpiteiden suunnittelu ja seuranta
Tarjoaako toimisto yhteistyöehdotuksensa tueksi roadmapin tai muun selkeän suunnitelman siitä, miten hakukonenäkyvyyttä edistetään? Onko kehitysehdotukset dokumentoitu selkeästi? Miten kokonaisuutta johdetaan - onko käytössä jokin projektinhallinnan työkalu, vaikka Trello tai Jira? Pidemmän aikavälin suunnitelma antaa raamit kehitystyölle ja mahdollistaa tehokkuuden arjessa. Suunnitelmaan ei tarvitse orjallisesti sitoutua, kun tilanne muuttuu - mutta ilman johdonmukaista suunnittelua kehitystyö muuttuu helposti kaoottiseksi.
Tulokset ja niiden seuranta
Orgaanisessa haussa on monta mittaria, joiden seuraaminen on kiinnostavaa - mutta vain muutama niistä on liiketoiminnan kannalta tärkeää. Varmista, että kumppani ymmärtää, mikä mittari on teidän organisaatiolle se tärkein. Liiketoiminnan tavoitteista johdetaan SEO-tavoitteet ja asetetaan tuloksille onnistumisen mittarit. Orgaanisen haun piirissä on haastavampaa luvata kovia numeerisia tuloksia (esimerkiksi x määrä myyntiä) kuin mitä maksetun mainonnan kanssa on. Orgaanisiin sijoituksiin, liikenteeseen ja konversioihin vaikuttavat niin lukuisat eri seikat, että toimiston on käytännössä mahdotonta luvata tiettyjä tuloksia, kun sillä on käytössään rajalliset resurssit. Silti toimiston pitää ymmärtää, mitä tuloksia asiakas haluaa ja mitkä toimenpiteet liikuttavat neulaa oikeaan suuntaan. Tulosten mittaamiseen pitää olla suunnitelma ja niistä tulee viestiä aktiivisesti.
Nimetty konsultti vs. toimisto
Asiakas valitsee kumppania valitessaan paitsi toimiston, myös konsultin. Pyydä tieto siitä, kuka on se konsultti, jonka kanssa teet töitä ja selvitä tämän konsultin osaaminen. Kuinka kauan tekijä on ollut alalla? Mitä erityisosaamista hänellä on? Mitä toimialoja hän tuntee, millaisissa asiakkuuksissa hän on aiemmin toiminut? Hyvissä toimistoissa asiakkuuteen kiinnitettyä konsulttia tukevat osaavat kollegat, jotka voivat tarvittaessa paikata konsulttia poissaolojen (lomat, sairaslomat) ajan. Kollegoiden tuki on tärkeää ja tuo lisäarvoa asiakkaalle muutenkin kuin poissaolojen aikana - kun konsultilla on osaava tiimi takanaan, asiakas saa myös tämän osaamisen käyttöönsä.
Omat resurssit
Hakukoneoptimoinnissa saadaan tuloksia, kun on mahdollisuus vaikuttaa sivuston teknologiaan ja sisältöön - ja mahdollisesti myös ulkoiseen auktoriteettiin eli linkkeihin. Tärkeintä on kuitenkin, että sivun koodiin ja rakenteeseen voidaan tehdä muutoksia ja sisältöjä voidaan päivittää ja tuottaa lisää. Hakukoneoptimoinnin tekeminen ilman resursseja on sama kuin yrittäisi tehdä maksettua mainontaa ilman mainosbudjettia. Resursseja voi olla in-house-tiimissä tai niitä voidaan ostaa ulkopuolelta, mutta ilman tekeviä käsipareja suositukset jäävät backlogille roikkumaan - ja se turhauttaa kaikkia. Pohdi, mitä resursseja sinulla on antaa hakukoneoptimoinnin käyttöön ja miten valitsemasi toimisto voi auttaa käyttämään niitä fiksusti - ellei toimisto jopa tarjoa koko pakettia suosituksista käytännön toteutukseen.
Toimiston osaaminen: Generalisteja vai spesialisteja?
Onko toimisto erikoistunut nimenomaan hakukoneoptimointiin vai tekeekö se useita eri asioita? Joskus on houkuttavaa saada samalta luukulta kaikki palvelut, mutta on hyvä kiinnittää huomiota konsulttien osaamiseen. Ovatko he erikoistuneet tiettyyn kanavaan vai tekevätkö he vähän kaikkea digimarkkinoinnin kentällä? Laaja-alainen osaaminen on hyvä asia, mutta generalistin voi olla vaikea ratkoa monimutkaisimpia hakukoneoptimoinnin haasteita. Syväosaajaan voi luottaa kaikissa hakukoneoptimoinnin haasteissa. Syväosaajan ominaisuuksiin kuuluu oman kanavan perusteellinen hallinta - sekä hyvät yhteistyökyvykkyydet muiden kanavien osaajien kanssa toimimiseen.
Hinnoittelu
Budjetti on aina rajallinen ja halvin hinta houkuttaa. Selvitä tarkasti, mitä tarjottu hinta pitää sisällään. Toimistoilla on erilaisia tapoja hinnoitella työtään. Yleisimpiä ovat työaikaan perustuva hinnoittelu (työtunti/työpäivä), projektihinnoittelu (projektille annetaan könttähinta) tai työsuoritteisiin perustuva hinnoittelu (sovitaan erikseen tietyt toimenpiteet ja suoritteet, jotka konsultti tekee) ja näiden yhdistelmät. Vaikka toimisto laskuttaa työajasta, käytännössä se toimittaa kuitenkin työsuoritteita, joiden täytyy tuottaa tuloksia. Siksi onkin hyvä kiinnittää huomiota osaamiseen ja tehokkuuteen kumppania valittaessa. Korkeampi tuntihinta ei haittaa, jos työ on tehokkaampaa ja sillä saadaan tuloksia. Tarjouksen tukena on aina syytä olla hyvin hahmoteltu roadmap tai muu suunnitelma. Jos tarjottu hinta ei mahdu budjettiin, mutta toimiston osaaminen kiinnostaa, kannattaa keskustella siitä, onko ehdotettuja työmääriä mahdollista tarkastella uudelleen tai roadmapia päivittää siten, että työtunteja vaaditaan vähemmän, mutta tuloksia saataisiin kuitenkin.
Referenssit ja asiakascaset
Kysy referenssejä. Mitä asiakkaita kumppanilla on? Onko heillä kokemusta oikeista toimialoista? Kysele kokemuksesta ja referensseistä myös laajemmin. Voi olla, että tietystä toimialasta ei ole suoraa kokemusta, mutta toimistolla on muita meriittejä, jotka luovat luottamusta osaamiseen - vaikkapa kokemus samanlaisista projekteista, CMS-järjestelmästä, domain-strategiasta, kansainvälistymisen vauhdittamisesta tai hakukanavien yhdistämisestä. Jos toimistolla on antaa nykyisiä asiakkaita suosittelijoiksi, voit ottaa yhteyttä heihin ja kysyä, millainen kokemus nykyasiakkailla on toimiston kanssa työskentelystä.
Hakumarkkinoinnin yhteistyö: SEO & SEM
Hakukoneoptimointia kannattaa tehdä yhteistyössä hakumainonnan kanssa, jotta liikenteestä ja konversioista ei makseta turhaan. On iso bonus, jos hakukoneoptimoinnin konsultilla on mahdollisuus tehdä yhteistyötä hakumainonnan tekijän kanssa: vaihtaa tietoa siitä, mitkä termit tuovat liikennettä ja konversioita, miten hakukonetulos sivu muuttuu, mihin termistöön kannattaa panostaa orgaanisesti ja mihin on hyvä laittaa kiinni rahaa, jotta hakukonenäkyvyys varmistetaan. Myös raportointi yhdessä on järkevää - se antaa mahdollisuuden tutkia hakukanavan performanssia yhtenä kokonaisuutena.
Ota yhteyttä Intentioon ja kysy, mitä apua me voimme tarjota hakukoneoptimoinnin saralla!
Artikkelin kuva: Unsplash/Christian Wiediger